Van zoektocht tot succes: vind jouw ideale beleggingspand

Na een goede voorbereiding ben je nu klaar voor de volgende stap in residentieel vastgoedbeleggen: op zoek gaan naar geschikte woningen die voldoen aan jouw criteria.

Deel dit artikel

Stap 1: Lokaliseer het aanbod

Voor het vinden van een beleggingspand zijn meerdere opties beschikbaar. Zo is het mogelijk om off-market beleggingsaanbod te verkrijgen via Aureum Vastgoed of lokale makelaars. Daarnaast zijn er openbare online platformen beschikbaar zoals Beleggingspanden.nl, Funda (in Business) en Dwello.

Stap 2: Beoordeel het rendement van het pand

Heb je een potentieel interessant vastgoedobject gevonden? Beoordeel deze dan eerst aan de hand van het Bruto AanvangsRendement (B.A.R.). Dit wordt berekend door de jaarlijkse kale (netto) huuropbrengsten te delen door de koopsom. Daarnaast wordt ook de kapitalisatiefactor gebruikt voor de beoordeling van vastgoed. Deze factor wordt berekend door de aankoopsom te delen door de jaarlijkse kale huuropbrengsten. In dit artikel vind je de gangbare aanvangsrendementen terug voor diverse woningbeleggingen.

Voorbeeld: Stel je koopt een appartement voor €300.000. De bijkomende kosten (overdrachtsbelasting, notariskosten, etc.) bedragen €35.000. De jaarlijkse huuropbrengst is €18.000. In dit voorbeeld is de BAR: 18.000 / 335.000 * 100% = 5,37%.
De factor is 335.000 / 18.000 = 18,6.

Stap 3: Bereken de leegwaarde

Een belangrijk voordeel van het investeren in woningen is de optie om deze later aan particulieren te verkopen. Investeerders houden daarom vaak rekening met de ‘leegwaarde’ van een pand, wat de marktwaarde is in onverhuurde staat. Om deze leegwaarde in te kunnen schatten, vergelijk je specifieke pandgegevens met referentieobjecten op Funda. Hoe dit precies in zijn werk gaat, kun je lezen in onze gratis aankoopgids.

Stap 4: Check de huurinkomsten

Koop je een woning waarvan de huuropbrengsten hoger zijn dan €808,06 (liberalisatiegrens 2023) per maand? Dan valt deze woning in de vrije huursector. In dit segment kun je als verhuurder het huurbedrag zelf bepalen. Check op huurcommissie.nl of jouw pand ook daadwerkelijk in deze sector valt door de WWS punten (tenminste 136 benodigde punten) ervan te berekenen.

Er zijn verschillende factoren die de huurpunten aanzienlijk kunnen beïnvloeden, waaronder de WOZ-waarde, het woonoppervlak, het energielabel en of het pand een beschermde status heeft. Download onze gratis aankoopgids om te achterhalen hoe deze gegevens achterhaald kunnen worden, zodat je vóór het doen van een bod alle benodigde informatie kunt verzamelen.

Stap 5: Verifieer de opkoopbescherming van de woning

Controleer of de woning die je overweegt te kopen in een opkoopbeschermd gebied ligt. Het is daar namelijk verboden om woningen aan te kopen voor verhuur. Deze maatregel is ingesteld om koopwoningen toegankelijk te houden voor starters en mensen met een middeninkomen. Informatie over het opkoopbeschermingsbeleid is te vinden op de website van de betreffende gemeente of via een online zoekopdracht.

Stap 6: Check de locatie

De locatie van beleggingsvastgoed is cruciaal. Waar bevindt het pand zich? Is de bereikbaarheid goed geregeld? Hoe staat het met de parkeermogelijkheden? Groeit of krimpt de regio? De locatie bepaalt niet alleen de huidige waarde van het vastgoed, maar ook het potentieel voor toekomstige waardegroei.

Stap 7: Is alternatieve aanwendbaarheid mogelijk?

Alternatieve aanwendbaarheid houdt in dat een pand voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld, een pand dat oorspronkelijk voor studentenhuisvesting bedoeld is, kan omgezet worden in starterswoningen als de vraag verschuift, waardoor het risico op leegstand vermindert en de investering rendabel blijft.

Controleer de bestemmingsmogelijkheden van het pand via bijvoorbeeld ruimtelijkeplannen.nl. Houd er rekening mee dat voor verschillende doeleinden bouwkundige aanpassingen en omgevingsvergunningen vereist kunnen zijn.

Wil je meer te weten komen over beleggen in woningen? Wij hebben een  uitgebreide aankoopgids samengesteld. Deze gids bevat een effectief 10-stappenplan om je alle essentiële vaardigheden bij te brengen voor het succesvol aankopen van vastgoed. Registreer je nu en krijg direct toegang tot de gids, en zet de volgende stap naar een succesvolle vastgoedinvestering!

Gratis e-book: Hoe wij succesvol €420 miljoen aan vastgoed hebben aangekocht

Let op: de aangeboden informatie in dit artikel is enkel en alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden. Beslissingen die u neemt op basis van informatie in dit artikel zijn voor eigen rekening en risico.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang periodieke updates van onze vastgoed experts

Hoe kunnen we je helpen?

Ook interessant

Verkiezingsprogramma’s 2023: hoe politieke partijen de woningcrisis willen aanpakken

In de aanloop naar de komende verkiezingen kunnen we er niet omheen: de woningcrisis in Nederland is urgenter dan ooit. Hoe denken de politieke partijen hier verandering in te brengen? Dit artikel geeft je een snel overzicht van de belangrijkste standpunten over de woningmarkt, rechtstreeks uit de concept-verkiezingsprogramma’s.

Meld u gratis aan

Wij bieden beleggingen aan die niet beschikbaar zijn op openbare marktplaatsen. Meld u gratis aan.