Einde kabinet Rutte IV en de mogelijke gevolgen voor het woonbeleid

Sinds de val van kabinet Rutte IV is er sprake van een ware politieke leegloop in Nederland. Ook staan meerdere wetsvoorstellen op losse schroeven, waaronder diverse initiatieven van demissionair woonminister Hugo de Jonge. Welke consequenties heeft de val van het kabinet voor het woonbeleid van Nederland?

Deel dit artikel

Dit artikel belicht de mogelijke gevolgen van de val van het kabinet voor het woonbeleid in Nederland.

Regulering van de middenhuur: de angstgegner van de woningbelegger

De aanpak van minister De Jonge om de woningcrisis op te lossen, heeft veel stof doen opwaaien. Dit geldt in het bijzonder voor zijn plannen om de middenhuur te reguleren. Door het huidige puntensysteem (WWS) voor huurwoningen uit te breiden, zouden vanaf 2024 de huurprijzen van de meeste huurwoningen onder de €1000 komen te vallen. Daarnaast zou het vaste huurcontract weer de standaard worden. Deze plannen hebben tot veel weerstand geleid. Er is inmiddels zelfs een uitpond golf onder woningbeleggers op gang gekomen, waardoor het huuraanbod verder afneemt en de huurprijzen juist nog harder stijgen. De Wet betaalbare huur, die voornoemde zaken moet regelen, is echter nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Stikstof: een structurele hindernis voor de bouwsector

Naast de middenhuur is er nog een ander belangrijk dossier dat van grote invloed is op de vastgoedsector: het stikstofdossier. Immers, het teveel aan stikstof dat in Nederland uitegestoten wordt, vormt al geruime tijd een hindernis voor de verdere ontwikkeling van woningbouw en infrastructuur. Dit komt de wooncrisis vanzelfsprekend niet ten goede. De verwachting is desondanks dat het stikstofdossier als controversieel wordt bestempeld en dus blijft liggen totdat er een nieuw kabinet is aangetreden.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende periode

  • Op 12 september 2023 wordt het duidelijk of de regulering van de middenhuur en het stikstofdossier op de lijst van controversiële zaken komt te staan. Dit lijkt vooralsnog het geval te zijn, De besluiten hieromtrent zullen definitief worden genomen door de Tweede Kamer.
  • In ieder geval wordt de implementatie van de middenhuurregulering vertraagd. Er bestaat zelfs een kans dat dit initiatief wordt ingetrokken.
  • Afhankelijk van de politieke samenstelling van het nieuwgekozen kabinet, kan de regulering op termijn mogelijk in een gewijzigde of afgezwakte vorm opnieuw worden bekeken. Een kabinet met bijvoorbeeld BBB en VVD zal naar alle waarschijnlijkheid anders denken over bemoeienis van de overheid.

Over Aureum Vastgoed

Aureum Vastgoed specialiseert zich in waardevaste vastgoed­investeringen. Sinds de oprichting in 2017 leveren onze projecten een uitstekend gemiddeld rendement op. Hoe dit komt? We focussen ons voornamelijk op duurzame nieuwbouw in meerdere categorieën én in economisch aantrekkelijke regio’s. Dit zorgt voor zowel portefeuille spreiding als maximale en geïndexeerde inkomsten uit verhuur.

Wil je meer te weten komen over onze beleggingsniches of wellicht gaan investeren in nieuwbouw? Plan een gratis adviesgesprek in. We staan je graag te woord!

Let op: de aangeboden informatie in dit artikel is enkel en alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden. Beslissingen die u neemt op basis van informatie in dit artikel zijn voor eigen rekening en risico.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang periodieke updates van onze vastgoed experts

Hoe kunnen we je helpen?

Ook interessant

Meld u gratis aan

Wij bieden beleggingen aan die niet beschikbaar zijn op openbare marktplaatsen. Meld u gratis aan.